Bezoek het Museum in alle veiligheid

Onze houten Iguanodon, voor het museum, met zijn masker (foto: Stéphane Van Israël, KBIN)
14/05/2020
Bezoek het Museum in alle veiligheid
post by
Charlotte Degueldre

Mis je de dinosauriërs? Wil je Arkhane graag terugzien? Heb je de tijdelijke tentoonstelling Antarctica nog niet bezocht? Sta je te popelen om Levende Planeet, onze nieuwe permanente Galerij te ontdekken? Dan hebben we goed nieuws: je kan ze nu heel veilig bekijken als je ons ‘bezoekersparcours’ volgt! Koop je tickets, voorlopig enkel online*. En draag een mondmasker aub (verplicht vanaf 12 jaar!)

Omdat wij onze bezoekers op een veilige manier willen onthalen, werkten we een bewegwijzerd parcours met eenrichtingsverkeer uit. Het is beschikbaar in twee versies: een kort en een lang parcours. Beide parcours zijn iets moeilijker met de buggy af te leggen, want er zijn enkele trappen te nemen. 

Kort parcours

Hiervoor neem je de lift tot de Galerij van de Evolutie waar Arkhane, de Allosaurus, je opwacht, die tot het voorjaar 2021 bij ons blijft. Het parcours voert je dan naar Levende Planeet, onze nieuwe galerij van twee verdiepingen. Dan neem je de trappen naar de Galerij van Dinosauriërs en de Mosasauriërzaal, en eindig je in de tijdelijke expo Antarctica.

Lang parcours

Wil je al onze zalen zien? Dan kies je voor dit parcours! Zoals in het korte parcours, start je in de Galerij van de Evolutie en Levende Planeet. Je daalt af naar de zalen 250 jaar Natuurwetenschappen en BiodiverCITY. Je bezoekt de Galerie van de Mens en loopt door de expo Antarctica. En het parcours eindigt in de Galerij van de Dinosauriërs en de Mosasauriërzaal.

Een veilig bezoek

Je kan DE TICKETS UITSLUITEND ONLINE KOPEN: je betaalt hiervoor het tarief ‘permanente zalen’ (van 0 tot 7 €). We hebben de dag in tijdsblokken verdeeld, zodat het aantal bezoekers over de hele dag verspreid wordt. We willen er de aandacht op vestigen dat de Nationale Veiligheidsraad, met het oog op een uitweg uit de Covid-19-crisis, maatregelen in verband met de openingstijden uitgevaardigd heeft. Daarom kun je het Museum alleen maar bezoeken tijdens het tijdsblok dat op je ticket vermeld staat – je kiest dat tijdsblok bij de aankoop van je ticket. Dit zal strikt toegepast worden. Om de quota's te respecteren, moeten ook bezoekers die van het gratis tarief (zie hieronder) profiteren, een gratis ticket nemen via de online verkoopsite.

Langs het parcours plaatsten we pompjes met hydroalcoholische gel en de begeleidende museumwerkers dragen mondmaskers. Naast de (nu gesloten) vestiaire staan er automatische lockers/bagagekastjes, die we na elk gebruik ontsmetten. Volgens de beslissingen van het overlegcomité is het dragen van een mondmasker verplicht in het Museum (wegwerpmasker, stoffen masker, sjaaltje) vanaf 12 jaar.

Richtlijnen voor bezoekers

Voor de veiligheid van alle bezoekers en van ons personeel vragen we om volgende richtlijnen na te leven:

 • Breng geen picknick mee (je mag de picknick ruimte binnen niet gebruiken – alleen de picknickplaats buiten is beschikbaar – en op het bezoekersparcours is het verboden om te eten of te drinken; in het DinoCafé kan je snacks en dranken kopen om mee te nemen).
 • Reis licht: geen grote tassen, steps of hinderlijke voorwerpen (de automatische lockers/bagagekastjes zijn daar waarschijnlijk te klein voor en de vestiaire is dicht). Je mag een kinderwagen meebrengen, maar we raden het af (je kan hem niet makkelijk kwijt aan de vestiaire).
 • Kom met maximum 5 leden per gezin op bezoek.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht in het Museum vanaf 12 jaar.
 • Hou minstens 1,5 meter afstand van de andere bezoekers. Dit geldt voor het hele parcours en ons begeleidend personeel zal hierop toezien.
 • Mensen met beperkte mobiliteit nemen uiterlijk de dag voor hun bezoek contact op met onze Dienst Security (security@naturalsciences.be of 02 627 41 98), zodat wij hun komst kunnen voorbereiden. Alleen bezoekers met een beperkte mobiliteit mogen de liften gebruiken.

Wie deze richtlijnen niet naleeft, kan de toegang tot het Museum worden geweigerd.

En ook dit:

 • De parking is enkel toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. We raden u sterk aan met het openbaar vervoer te komen.
 • Voorlopig is het gratis museumbezoek op de eerste woensdag van de maand niet meer van toepassing.
 • Het DinoCafé is open (toegankelijk aan het einde van het parcours). Daar kan je opnieuw warme en koude drank en kleine hapjes kopen om mee te nemen.
 • De MuseumShop is open en is voor of na het parcours toegankelijk.
 • De picknickruimte binnen blijft tot nadere instructies gesloten, alleen de picknickplaats in de open lucht is beschikbaar.
 • De vestiaire is enkel voorbehouden voor schoolgroepen. Automatische bagagekastjes staan ter beschikking op het niveau van de vestiaire; ze worden na gebruik gedesinfecteerd.

Toegang tot ons ‘museumparcours’ is gratis voor:

 • kinderen van 0-5 voor vergezeld door een betalende volwassene,
 • abonnees van het Museum voor Natuurwetenschappen,
 • 1 begeleider per persoon met een handicap,
 • houders van een voucher of één van de volgende kaarten (mee te nemen op het bezoek): ICOM, Brussels Card, Pers, Attraction & Tourisme en Belspo 
 • leerkrachten met de Lerarenkaart, Carte Prof of de internationale kaarten van ITIC.

teachercards

* Heb je een vraag over de tickets die je hebt gekocht? Stuur een e-mail naar info@naturalsciences.be van maandag tot vrijdag (buiten schoolvakanties) of naar visitors.services@naturalsciences.be in het weekend en op schoolvakanties.
Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top