Onze geologen helpen Geopark Famenne-Ardenne aan UNESCO-label

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Grottes de Han
03/05/2018
Onze geologen helpen Geopark Famenne-Ardenne aan UNESCO-label
post by
Reinout Verbeke

Het geopark Famenne-Ardenne, met onder meer de grotten van Han, is erkend door UNESCO. Het is het eerste geopark in België met dat label. Het komt zo in een rij met klinkende namen als Ardèche en Haute-Provence. Geologen van ons Instituut namen initiatief voor de creatie en erkenning van het geopark.

UNESCO geeft gebieden het label ‘Global Geopark’ als ze geologisch erfgoed bevatten van internationaal belang, dat ook gevaloriseerd wordt, vooral door de lokale gemeenschap. Het label moet een duurzaam beheer van de regio stimuleren.

Het ‘UNESCO Global Geopark Famenne-Ardenne’ is 911 vierkante kilometer groot, telt acht gemeenten, van Beauraing in de provincie Namen, dichtbij de Franse grens, tot Durbuy in de provincie Luxemburg, en wordt doorkruist door 3 rivieren: de Lesse, de Lomme en de Ourthe.

De rode draad door het gebied is de 'Calestienne' of kalksteenstrook, gevormd zo'n 380 miljoen jaar geleden, en waarin rivieren door de tijd heen hun eroderende werk hebben gedaan. De Calestienne is een van de rijkste karstomgevingen van België en Europa - denk maar aan de grotten van Han, van Hotton en de grot van Lorette-Rochefort.

Onderzoek in de grotten

Het gebied heeft een enorm geologisch patrimonium, dat al geruime tijd toeristisch wordt uitgespeeld, en ook wetenschappelijk wordt onderzocht. Zo reconstrueren onze geologen het klimaat in het verleden door stalen uit de grotten te onderzoeken. Ze monitoren er ook de temperatuur en CO2-concentratie (die laatste is in testfase).

Het waren drie geologen van ons Instituut die vier jaar geleden initiatief namen om het gebied te laten erkennen door UNESCO. Samen met wetenschappers van de universiteiten van Namen en Bergen overtuigden ze de toeristische sector en politici een dossier in te dienen bij UNESCO.

Het label is tot nu toe aan 140 sites toegekend en zet Famenne-Ardenne in hetzelfde rijtje als Ardèche, Beaujolais en Haute-Provence. Dat moet het gebied internationaal meer bekendheid geven. 'Hopelijk is het naast een boost voor het toerisme ook een stimulans voor verder wetenschappelijk onderzoek in de regio', hoopt geologe en initiatiefneemster Sophie Verheyden (lid van vzw Geopark). 'Het geopark krijgt door de erkenning van UNESCO alleszins een groter klankbord om onderzoeksresultaten met het grote publiek te delen.'

Verheyden ziet de toeristen graag komen, maar is tegelijk waakzaam: 'Als het geopark meer mensen aantrekt, zullen we gevoelige sites wel moeten afschermen.'

Abonneren op Royal belgian Institute for natural Sciences News
Go to top