Activiteiten voor scholen

KOOP JE TICKETS ONLINE

TICKETS !

 

Richtlijnen voor bezoekers

Prikkel de nieuwsgierigheid en de ontdekkingsdrang van je leerlingen met onze educatieve activiteiten op hun maat. Kijken, luisteren, vragen en doen staan tijdens hun belevingstocht in het Museum centraal. Op een eenvoudige en speelse manier zetten ze zelf de eerste stappen naar kennis over de fascinerende leefwereld van dino’s, insecten, pooldieren... Je krijgt meer mee met je verbeelding! 

binoculair

Natuurateliers

Wetenschap moet je kunnen beleven!

In onze ateliers verken je hoe veelzijdig de dierenwereld is of wat de bouwstenen van de aarde zijn, hoe het leven er vroeger uitzag of van waar de mens komt … en vooral hoe we dat allemaal weten. Je beproeft het zelf door eerst te observeren en vragen te stellen en daarna op een creatieve, leuke en leerrijke manier het onderwerp uit te pluizen. Beleef het en je weet het!

Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

€ 4 bovenop de toegangsprijs van € 3 voor het Museum per deelnemer

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

Lijst van thema's

3E KLEUTERKLAS

Ga mee op avontuur in de fantastische dinowereld

Voor de allerkleinsten onder ons laten Juul, de mijnwerker, en de slimme professor, in een leuke poppenkast ons zien dat er soms dinobeenderen onder de grond liggen! En dat we die in elkaar kunnen puzzelen tot een volledig dinoskelet! Samen gaan we in de dinogalerij op zoek naar het resultaat van al dat puzzelwerk. Achteraf kruipen de kinderen zelf in een 'mijn' om op zoek te gaan een heuse dinoschat en maken ze een leuk dino-knutselwerkje! 

rondleidingen

Rondleidingen

Voer jouw gesprek met het leven

Laat je door onze gids op sleeptouw nemen tijdens een boeiende ontdekkingstocht langs onze natuurwetenschappelijke collecties. Die komen uit alle contintenten en oceanen, uit zowel het verre verleden als het heden. Kom oog in oog te staan met je vroegere zelf of met de kwetsbare rijkdom van de dierenwereld. Herbeleef de lange weg die het leven heeft afgelegd of doorgrond de opbouw van de aarde.

Met een rondleiding brengen we je op een informele en eenvoudige wijze de wetenschappelijke benadering aan. Je leert in dialoog met de gids gericht te observeren waardoor je de informatie zelf kunt interpreteren voor je eigen bevindingen.

Tijdsduur:
01:15
Toegangsprijzen: 

€ 3 permanente collectie/€ 5,50 tijdelijke tentoonstelling per jongere (tot en met 25 jaar)

+ € 45 per gids

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

Lijst van thema's

2E & 3E GRAAD BASISONDERWIJS

Op ontdekkingstocht tussen de fossiele reuzen uit trias, jura en krijt.

Dinosauriërs spreken tot ieders verbeelding. Maar hoe kan je ze beter leren kennen dan met een rondleiding in de grootste dinotentoonstelling van Europa? Je maakt er de ontdekking van de beroemde Iguanodons van Bernissart mee waarbij je ook alles te weten komt over verstenen en opgraven. De gids vertelt verder honderduit over de levenswijze, herkomst en evolutie van dino’s, maar vooral hoe paleontologen dat allemaal weten. Je ontmoet er vedetten als de stegosaurus, diplodocus, maiasaura, tyrannosaurus en nog vele andere. En wist je dat niet alle dino’s 65 miljoen jaar geleden uitgestorven zijn? Dat geheim ontsluiert de gids wel voor je.

Dit moet je gezien hebben in het Museum

Het Museum heeft heel wat te bieden en soms raak je wel eens de weg kwijt tussen al die dieren, mineralen en fossielen. Wil je het overzicht bewaren en niets belangrijks over het hoofd zien, laat je dan met deze rondleiding langsheen de hoogtepunten van de collecties voeren. Je komt op je ontdekkingstocht niet alleen bekende topstukken tegen zoals de Iguanodons van Bernissart of de Mammoet van Lier, maar ook minder gekende pareltjes zoals de fossielen uit Messel, uniek UNESCO-werelderfgoed, of een heel klein stukje basalt, maar dan wel van de maan afkomstig, verzameld tijdens de Apollo XVII-ruimtemissie. En dat zijn nog maar enkele van de vele (natuur)schatten van het Museum!

Verken je lichaam tot op het bot en verder

Je lichaam lijkt je vertrouwd, maar toch is het al enorm veranderd sinds je geboorte. Wat is er allemaal al met je lichaam gebeurd en wat staat het nog te wachten? De gids legt het je tot op het bot uit aan de hand van onze levenscyclus, van de geboorte over kindertijd en puberteit tot het volwassen leven en de voortplanting. Je zal ook zien dat je lichaam vernuftig in elkaar zit, net als een machine waar elk onderdeel van levensbelang is, met andere moet samenwerken en energie nodig heeft. De gids zal je handleiding zijn voor dat immens lichamelijk raderwerk: van hart en bloedvaten over spijsvertering en zenuwbanen tot spieren en gewrichten…  Ook al is de menselijke verscheidenheid groot, je zal merken dat ieders lichaam van hetzelfde basismodel uitgaat.

ENKEL 3E GRAAD BASISONDERWIJS

Het fantastische verhaal van het leven

Ga mee op deze onvergetelijke reis door de geschiedenis van het leven. We houden even halt bij de fossielen van de dino’s, want versteende overblijfselen vormen een bewijs voor evolutie. In de evolutiezaal  zelf sta je oog in oog met verschillende soorten dieren en krijg je uit de doeken gedaan wat een soort is en hoe nieuwe soorten ontstaan. Met Darwin als gids verkennen we dan ook de werking van evolutie om daarna in zes etappes de belangrijkste gebeurtenissen in de evolutie van het leven te doorlopen, van het prille begin tot zelfs een korte blik in de toekomst. Je zal versteld staan van wie je allemaal afstamt!

Het zit in de familie: het verhaal van je afkomst.

Zet samen met de gids een flinke stap terug in de tijd en bekijk je familieportret als mens in onze Galerij van de Mens. Zo zal je niet alleen Toumaï, een van de oudste leden van onze mensenfamilie tegenkomen, maar ook Lucy de austrolopitheek, Spyrou de neanderthaler en nog vele andere. Je zal versteld staan hoeveel mensensoorten ooit deel uitmaakten van ons lang en breed uitgewaaierde familiegeschiedenis als mens. Maar wist je dat wij, Homo sapiens, nu als enige soort overblijven? Maar wat maakt ons nu tot mens en wie zijn nu nog onze nauwste familieleden onder de dieren? De gids legt het je piekfijn uit in een verrassende wandeling doorheen je verleden als mens.

binoculair

Natuurateliers

Wetenschap moet je kunnen beleven!

In onze ateliers verken je hoe veelzijdig de dierenwereld is of wat de bouwstenen van de aarde zijn, hoe het leven er vroeger uitzag of van waar de mens komt … en vooral hoe we dat allemaal weten. Je beproeft het zelf door eerst te observeren en vragen te stellen en daarna op een creatieve, leuke en leerrijke manier het onderwerp uit te pluizen. Beleef het en je weet het!

Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

€ 4 bovenop de toegangsprijs van € 3 voor het Museum per deelnemer

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

Lijst van thema's

1E GRAAD BASISONDERWIJS

Op verkenning in de dinowereld
Dinosauriërs spreken tot ieders verbeelding, en zeker tot die van jonge leerlingen. Een spannend poppenkastverhaal voert de kinderen dan ook mee naar de dinowereld, want dankzij de vondst van dinobeenderen leren de mijnwerker Juul en zijn vriend de professor ons heel wat over de dino’s. De echte fossielen ervan ontdekken de kinderen samen met de animator in de dinogalerij, waarna ze zelf in een mijn naar dino-eieren gaan zoeken om uit te graven. Met een leuk knutselwerkje tot slot, nemen ze de dinowereld ook weer mee naar huis.

 

2E & 3E GRAAD BASISONDERWIJS

Op stap als paleontoloog bij de dinosauriërs

Niets is zo adembenemend als echte fossielen van reuzen uit lang vervlogen tijden. Hoe de wereld eruit zag in het secundair, het tijdperk van de dinosauriërs, komen je leerlingen te weten met de animator in onze dinogalerij. De nodige kennis over dino’s danken we aan de opgravingen door paleontologen. Hoe zij te werk gaan, mogen de jongeren zelf uitproberen. Ze graven een fossiel op en ze leren hoe ze daarvan een gipsen afgietsel moeten maken, net als echte paleontologen doen. Dat afgietsel mogen ze achteraf mee naar huis nemen

Maak actief kennis met paleontologie in al haar facetten

Zijn je leerlingen gebeten door fossielen, dino’s en andere prehistorische dieren? Dan kunnen ze in dit atelier hun hart ophalen. Ze maken van dichtbij kennis met de fascinerende wereld van de paleontologie. In de Galerij van de Dinosauriërs leren we ze de kneepjes van het vak, daarna is het aan hen in het paleoLAB. In die unieke doe- en ontdekruimte kruipen ze in de huid van de paleontoloog, maar soms ook de geoloog of de antropoloog. Fossielen opgraven, herkennen, determineren of mineralen rangschikken, een stegosaurusskelet opnieuw in elkaar steken … Ze doen het allemaal zelf in het paleoLAB.

Speel jouw rol voor de biodiversiteit

Had je ooit gedacht dat tuinieren jongeren iets zou bijbrengen over biodiversiteit? Probeer dan zeker ons biodiversiteitspel uit. Na het bezoek met de animator aan de galerij BiodiverCITY, zetten de jongeren de daar opgestoken theorie over biodiversiteit om in de praktijk. Ze krijgen in een bordspel de opdracht elk hun tuin zo aangenaam mogelijk te maken, voor de biodiversiteit dan wel te verstaan! Al spelend krijgen ze zo inzicht in de waarde en het belang van biodiversiteit voor mens en dier.

ENKEL 3E GRAAD BASISONDERWIJS

Het prehistorische leven zoals het was... de ijstijd

Tussen de reuzenherten en mammoeten probeerden onze voorouders te overleven. Maar wie zijn die voorouders van ons? Dat ontdek je in onze nieuwe Galerij van de Mens. Daarna is het aan jou om je te meten met je voorouders in prehistorische jachttechnieken. Want kan jij ook zo goed speerwerpen? Of weet je hoe ze met stenen vuur konden maken en hoe ze hun werktuigen maakten? Dat laten we je allemaal zelf ervaren in dit superactief atelier.

Volg de handleiding van je lichaam

Kruip in dit atelier in de huid van een doktersassistent en ga op onderzoek om de diagnose van een denkbeeldige patiënt te stellen. Je onderzoekt aan de hand van zelf uit te voeren testen en via spectaculaire multimediatoepassingen de voornaamste stelsels (ademhaling, bloedvaten en spijsvertering) van het menselijke lichaam. Zo zal je ervaren dat ook jouw lichaam een ingewikkelde machine is waarvan alle onderdelen goed moeten samenwerken om een lang en gezond leven te kunnen leiden.

 

 

Evolutiegalerij: ammoniet

Ateliers voor Blinden en slechtzienden

Kom dat voelen!
In deze speciale tast- en doeateliers verkennen blinden en slechtzienden een boeiende, onbekende leefwereld.
Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

€ 4 bovenop de toegangsprijs van € 3 voor het Museum per deelnemer

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

Lijst van thema's

ALLE GRADEN

Ga mee op avontuur in de fantastische dinowereld
Ontdek in dit aangepast bezoek de wereld van de dinosauriërs. Zo herbeleef je de vondst van de Iguanodons in 1878 in de steenkoolmijn van Bernissart en voel je ze letterlijk aan de tand. Samen verkennen we de verschillende soorten huidbedekking: schubben en veren! Wist je dat een baby T-Rex bedekt was met donsveertjes? En een volwassen T-Rex penveren had op zijn rug? We wandelen door de Galerij van de Dinosauriërs en leren op onze manier de verschillende soorten en hun specifieke kenmerken kennen.  Nadien observeer je opgezette krokodillen en schildpadden, want die leefden ook al in de tijd van de dinosauriërs. Ook fossielen komen aan bod, van zowel planten als dieren: de tand van een reuzenhaai, een trilobiet, een ammoniet, varenplanten, palmbomen en nog veel meer.  
Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

De ingewikkelde evolutietheorie

Overloop in dit atelier mee de verschillende stappen van de evolutie van het leven. Eerst leer je de Iguanodons kennen in onze Galerij van de Dinosauriërs. Nadien nemen we je mee naar de Galerij van de Evolutie waar je elk stadium van het leven op aarde kan doorlopen. In elk tijdperk is er een typisch fossiel of afgietsel te verkennen. De gids legt uit en begeleid je om de specifieke kenmerken te voelen. In een apart atelierlokaal kan je daarna verschillende opgezette dieren en fossielen observeren. Een ransuil, het nest van de wevervogel, koraal, een waterschildpad en zoveel meer passeren onder je vingers.  

Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
De werking van het menselijke lichaam   

Elke dag eet je en drink je met veel plezier, ademen doe je wel 16 keer per minuut en je hart slaat zowat 60 keer per minuut. In deze activiteit verken je de werking van je zintuigen en ontdek ja hoe je hersenen je bedotten. Een plastic model van het menselijk lichaam geeft je inzicht in de grootte en de ligging van de organen in je lichaam. We gaan dieper in op de voortplanting en het bekken van de vrouw. Na dit atelier begrijp je jouw lichaam beter en groeit de fascinatie nog meer voor de wondere werking van de verschillende lichaamsstelsels! 

Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
De evolutionaire reis van de mens
Van Sahelanthropus tot onze soort Homo sapiens: verken mee de evolutie van de mens in onze Galerij van de Mens. In deze zaal illustreren verschillende mensachtigen onze sterk uitdijende evolutie: een ware explosie van diversiteit, van Toumaï, de Sahelanthropus tchadensis, tot onze soort, Homo Sapiens – de enige nog levende tak! – met tussenstops bij Lucy de Australopithecus afarensis, Homo habilis, de eerste ambachtsman, Homo erectus de ontdekkingsreiziger, of ook nog de man van Spy, een Belgische Homo neanderthalensis. De 3D-reconstructies op ware grootte laten je toe jezelf te vergelijken met deze mensachtigen. Hoe langer de bestaansperiode van de soort, hoe langer ook het corresponderende meubel. Het merendeel van de beenderen die we in deze zone tonen, zijn afgietsels van fossielen die nu nog bestudeerd worden.  
Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
BNEC

Crafting Exhibitions

Expo-ateliers van het Brussels Natuureducatiecentrum (BNEC)

Het BNEC maakt voor het Brusselse basisonderwijs doetentoonstellingen over mens en natuur en trekt hiermee de 19 Brusselse gemeenten rond. Je klasbezoek is gratis en een gids-animator van het BNEC zorgt voor de nodige begeleiding.

Het BNEC is een dienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en ontvangt subsidies van Leefmilieu Brussel (BIM) en logistieke steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Lijkt dit iets voor jouw klas? De huidige expo-atelier is BiodiverCity.

Ontdek onze expo-ateliers te huur.

Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

GRATIS

Maximum aantal deelnemers:
30
Voorwaarden:

Reserveringen: Niko Schmit of 02 627 44 10Past Exhibitions

Je ziet of hoort ze niet altijd, maar vogels zijn een element uit ons dagelijks leven. Ze vallen niet altijd op omdat we er nogal vertrouwd mee zijn en bijgevolg lijken we ze wel eens te vergeten! 

De tentoonstelling bestaat uit...

Wanneer we ons huis vanuit het standpunt van (on)gewenste diertjes verkennen, komen we voor heel wat verrassingen te staan. Muggen, vliegen, spinnen, kevers en nog vele andere onbekenden, ze zullen er allemaal zijn ! Het doel van dit...

Dit expo-atelier is onderverdeeld in 4 delen. In deze 4 delen word je meegevoerd doorheen het nachtelijke leven van planten en dieren in België. Samen met de animator van het Museum zoek je een antwoord op een aantal vragen en ontdek je...

Classific’Action is een doe-tentoonstelling van het Brussels Centrum voor Natuureducatie (BNEC). Tijdens de schooljaren 2015-2016 en 2016-2017 trekt ze langs de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze...

Vanuit de geschiedenis - en zelfs de prehistorie - van de streek waar nu Brussel ligt, volgen we de samenlopende evolutie van een grote stad en haar watervoorziening. Natuurlijk schetst Water l’Eau ook de actuele rol en de loop...


xperiLAB - Labo Vrachtwagen

XperiLAB.be

De rode draad… De wetenschappelijke methode!

XperiLAB.be is een speciaal uitgeruste grote vrachtwagen die zich tot een heus laboratorium voor een volledige klas ontpopt. Hij doorkruist het hele land en komt ook naar jouw buurt. XperiLAB.be laat leerlingen van 10 tot 14 jaar op een leuke en actieve manier de wetenschap en haar methodes verkennen.

Tijdsduur:
01:30
Toegangsprijzen: 

€ 2,50 per leerling

Maximum aantal deelnemers:
27
Voorwaarden:

1 klas per sessie

rondleidingen

Rondleidingen

Voer jouw gesprek met het leven

Laat je door onze gids op sleeptouw nemen tijdens een boeiende ontdekkingstocht langs onze natuurwetenschappelijke collecties. Die komen uit alle contintenten en oceanen, uit zowel het verre verleden als het heden. Kom oog in oog te staan met je vroegere zelf of met de kwetsbare rijkdom van de dierenwereld. Herbeleef de lange weg die het leven heeft afgelegd of doorgrond de opbouw van de aarde.

Met een rondleiding brengen we je op een informele en eenvoudige wijze de wetenschappelijke benadering aan. Je leert in dialoog met de gids gericht te observeren waardoor je de informatie zelf kunt interpreteren voor je eigen bevindingen.

Tijdsduur:
01:15
Toegangsprijzen: 

€ 3 permanente collectie/€ 5,50 tijdelijke tentoonstelling per jongere (tot en met 25 jaar)

+ € 45 per gids

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

Lijst van thema's

ALLE GRADEN SECUNDAIR

Wat je niet allemaal van dinosauriërs opsteken kan...

Fossielen leren je heel wat over evolutie en het vroegere leven. En spreken dinosaurusfossielen niet het meest tot de verbeelding? In Europa’s  grootste dinosaurustentoonstelling maak je met de gids mee hoe paleontologen steeds meer over deze fascinerende dieren te weten komen. Zo vertellen de beroemde, in België gevonden Iguanodons van Bernissart je alles over fossiliseren en hoe opgravingen vandaag nog vele technieken van toen gebruiken. De indrukwekkende fossielen van stegosaurus, diplodocus, maiasaura, tyrannosaurus en talrijke andere kleinere en grotere dinosauriërs en hun tijdgenoten delen alle geheimen over hun herkomst, levenswijze, evolutie en uitsterven.  Maar niet alle dinosauriërs stierven uit…

Er zit meer leven in de stad dan je denkt

De stad lijkt op het eerste zicht niet de ideale biotoop voor dieren, maar vele dieren voelen zich er juist helemaal thuis door het vele voedsel, de extra warmte en het aanhoudende licht. Met de gids speur je in deze ongewone stadswandeling naar dieren die zich wonderwel aan de drukte, de bebouwing en het gevaar hebben aangepast.  Je komt ze tegen op straat, in de stadstuinen, onder de grond, in stadsparken en –bossen, braakliggende terreinen en groene corridors. De gids zal je dan ook uitleggen welk belang die biodiversiteit heeft, ook voor de (stads)mens en hoe jij er ook op een duurzame manier kunt voor zorgen dat ze ook in de stad kan behouden blijven.

Een reis rond het Museum in 80 verhalen

In het Museum geraak je maar niet uitgekeken op de rijke collecties aan dieren, mineralen, fossielen en zelfs jezelf. Maar wil je het overzicht bewaren en niets belangrijks missen, dan vertrouw je het best op deze rondleiding langsheen alle hoogtepunten in de vele zalen van het Museum. De gids voert je niet alleen mee langs gekende topstukken zoals de Iguanodons van Bernissart of de Mammoet van Lier, maar licht ook de sluier van enkele verborgen pareltjes. Je zal merken dat elke zaal een boeiend verhaal te vertellen heeft, ook al springen er niet meteen topstukken in het oog.

Ontdek jezelf en de vele (natuur)schatten van het Museum!

Evolutie in theorie en praktijk

Laat Darwins ideeën je mee op reis voeren langsheen de weg die het leven op aarde heeft afgelegd, vanaf de eerste organische moleculen tot waar evolutie voorlopig toe heeft geleid. We exploreren de rijkdom aan levensvormen in zes uitgekozen perioden (cambrium, devoon, carboon, jura, eoceen en het  heden) en bieden je zelfs een gewaagde blik in de toekomst. Welke cruciale veranderingen de levensvormen tijdens die periodes ondergingen, kom je proefondervindelijk te weten. De evolutiemechanismen die hierachter zitten legt de gids je piekfijn uit. Dit beklijvende verhaal van soorten en hun evolutie zal je nooit meer loslaten.

Treed in de voetstappen van je voorlopers als mens

Volg de gids op deze verbazingwekkende ontdekkingstocht langsheen de evolutionaire weg die je als mens al 7 miljoen jaar aan het afleggen bent. Je zal ervan versteld staan dat we in onze menselijke familie zoveel voorlopers hebben. Ze kwamen dan nog vaak tegelijk voor. Kom ze ontdekken in de Galerij van de Mens. En toch is van al die wijdvertakte evolutielijnen onze soort, Homo sapiens, als enige overgebleven. Welke evolutionaire aanpassingen ons als huidige mens onderscheiden van onze nauwste verwanten, de hogere mensapen, en tegenover onze vele voorlopers maakt de gids je ook duidelijk. Net zoals hoe migratie onze huidige zichtbare diversiteit heeft gegeven via aanpassingen aan lokale factoren.

Verken je lijf en leden

Ga in onze Galerij van de Mens de confrontatie aan met je eigen lichaam. Je maakt er mee hoe je lichaam steeds verandert tijdens je leven. En dat al vanaf je geboorte (en zelfs ervoor), over je kindertijd en puberteit tot wanneer je in staat bent je voort te planten en zelfs tijdens je volwassen leven. Je achterhaalt met de gids wat je lichaam nodig heeft om te (over)leven en hoe elk lichaamsstelsel functioneert. Samen houden die de menselijke ‘machine’ die je lichaam is, draaiende. Je zal dan ook inzien dat in alle verscheidenheid het menselijk lichaam toch voor iedereen van het zelfde basismodel uitgaat. Je komt ook te weten hoe je zelf kan bijdragen aan het grote evolutieverhaal, maar wist je ook dat je overal in je lichaam sporen van die evolutie met je meedraagt?

Start de puberteit maar?
De rollercoaster van de puberteit bijna voorbij ... en nu? 

Tijdens je puberteit gebeurt er heel wat met je lichaam en geest met vele vragen, angsten en twijfels tot gevolg. In deze rondleiding geven we op een losse maar wetenschappelijke manier een antwoord op wat seksualiteit voor je lichamelijke ontwikkeling betekent en hoe de menselijke voortplanting werkt. DNA, meisje of jongen, maandstonden, hormonen… zijn maar enkele onderwerpen die behandeld worden. Je leert over dagelijkse hygiëne, anticonceptie en alle andere nieuwigheden die bij de puberteit horen. Maar naast de biologische aspecten komen ook sociale vaardigheden zoals zelfbeschikking, toestemming en respect aan bod.

Deze rondleiding kwam tot stand in samenwerking met Sensoa© en Wel Jong niet Hetero©.

binoculair

Natuurateliers

Wetenschap moet je kunnen beleven!

In onze ateliers verken je hoe veelzijdig de dierenwereld is of wat de bouwstenen van de aarde zijn, hoe het leven er vroeger uitzag of van waar de mens komt … en vooral hoe we dat allemaal weten. Je beproeft het zelf door eerst te observeren en vragen te stellen en daarna op een creatieve, leuke en leerrijke manier het onderwerp uit te pluizen. Beleef het en je weet het!

Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

€ 4 bovenop de toegangsprijs van € 3 voor het Museum per deelnemer

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

Lijst van thema's

1E GRAAD SECUNDAIR

Al spelend het belang van biodiversiteit leren kennen

In de rondgang met de animator in de Galerij BiodiverCity pikken de leerlingen eerst de informatie over biodiversiteit mee die ze  in het bordspel 'maak je tuin zo biodivers mogelijk' nodig hebben. In dit bordspel krijgen ze al spelend een aantal concepten rond biodiversiteit uitgelegd. De onderlinge afhankelijkheid van soorten, de relatie van dier- en plantensoorten met hun leefomgeving, evenwichten in ecosystemen, de impact van mogelijke (natuur)rampen … passeren hierbij zeker de revue. Al spelend krijgen ze zo inzicht in de waarde en het belang van biodiversiteit voor mens en dier.

2E GRAAD SECUNDAIR

De ingewikkelde evolutietheorie in een spel

Zoek je als leerkracht een leuke en originele manier om de ingewikkelde evolutietheorie aan te brengen? Speel dan mee met ons evolutiespel. Hierin verkennen de leerlingen de basisprincipes van evolutie. Doe- en denkopdrachten zorgen ervoor dat begrippen zoals seksuele selectie, homologie en analogie, isolatie … vertrouwde termen worden. Na een inleidend bezoek aan de Galerij van de Evolutie volgt een spannend bordspel. Probeer daarin als populatie van eencellige organismen verder te evolueren door adaptaties te verzamelen, maar let op dat je niet uitsterft!

3E GRAAD SECUNDAIR

De ingewikkelde evolutietheorie in een spel

Zoek je als leerkracht een leuke en originele manier om de ingewikkelde evolutietheorie aan te brengen? Speel dan mee met ons evolutiespel. Hierin verkennen de leerlingen de basisprincipes van evolutie. Doe- en denkopdrachten zorgen ervoor dat begrippen zoals seksuele selectie, homologie en analogie, isolatie … vertrouwde termen worden. Na een inleidend bezoek aan de Galerij van de Evolutie volgt een spannend bordspel. Probeer daarin als populatie van eencellige organismen verder te evolueren door adaptaties te verzamelen, maar let op dat je niet uitsterft!

De evolutionaire reis van de mens

Je klas raakt na dit atelier moeiteloos wijs uit al die verschillende hominiden en weet perfect hoe we meer en meer met onze verre neven, de mensapen, zijn gaan verschillen. De klas gaat aan de slag met zelf opgegraven (afgietsels van) fossiele beenderen van onze voorouders, maar ook met zichzelf. Dat alles om als een wetenschapper te vergelijken, te meten en zo te weten. Ook de werktuigen komen aan bod. Kunnen ze de schedels van verschillende soorten voorouders daarna ook juist op de tijdslijn zetten? We gaan met de klas ook nog rond in de nieuwe Galerij van de Mens - Onze evolutie, ons lichaam.

Evolutiegalerij: ammoniet

Ateliers voor Blinden en slechtzienden

Kom dat voelen!
In deze speciale tast- en doeateliers verkennen blinden en slechtzienden een boeiende, onbekende leefwereld.
Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

€ 4 bovenop de toegangsprijs van € 3 voor het Museum per deelnemer

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

Lijst van thema's

ALLE GRADEN

Ga mee op avontuur in de fantastische dinowereld
Ontdek in dit aangepast bezoek de wereld van de dinosauriërs. Zo herbeleef je de vondst van de Iguanodons in 1878 in de steenkoolmijn van Bernissart en voel je ze letterlijk aan de tand. Samen verkennen we de verschillende soorten huidbedekking: schubben en veren! Wist je dat een baby T-Rex bedekt was met donsveertjes? En een volwassen T-Rex penveren had op zijn rug? We wandelen door de Galerij van de Dinosauriërs en leren op onze manier de verschillende soorten en hun specifieke kenmerken kennen.  Nadien observeer je opgezette krokodillen en schildpadden, want die leefden ook al in de tijd van de dinosauriërs. Ook fossielen komen aan bod, van zowel planten als dieren: de tand van een reuzenhaai, een trilobiet, een ammoniet, varenplanten, palmbomen en nog veel meer.  
Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

De ingewikkelde evolutietheorie

Overloop in dit atelier mee de verschillende stappen van de evolutie van het leven. Eerst leer je de Iguanodons kennen in onze Galerij van de Dinosauriërs. Nadien nemen we je mee naar de Galerij van de Evolutie waar je elk stadium van het leven op aarde kan doorlopen. In elk tijdperk is er een typisch fossiel of afgietsel te verkennen. De gids legt uit en begeleid je om de specifieke kenmerken te voelen. In een apart atelierlokaal kan je daarna verschillende opgezette dieren en fossielen observeren. Een ransuil, het nest van de wevervogel, koraal, een waterschildpad en zoveel meer passeren onder je vingers.  

Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
De werking van het menselijke lichaam   

Elke dag eet je en drink je met veel plezier, ademen doe je wel 16 keer per minuut en je hart slaat zowat 60 keer per minuut. In deze activiteit verken je de werking van je zintuigen en ontdek ja hoe je hersenen je bedotten. Een plastic model van het menselijk lichaam geeft je inzicht in de grootte en de ligging van de organen in je lichaam. We gaan dieper in op de voortplanting en het bekken van de vrouw. Na dit atelier begrijp je jouw lichaam beter en groeit de fascinatie nog meer voor de wondere werking van de verschillende lichaamsstelsels! 

Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
De evolutionaire reis van de mens
Van Sahelanthropus tot onze soort Homo sapiens: verken mee de evolutie van de mens in onze Galerij van de Mens. In deze zaal illustreren verschillende mensachtigen onze sterk uitdijende evolutie: een ware explosie van diversiteit, van Toumaï, de Sahelanthropus tchadensis, tot onze soort, Homo Sapiens – de enige nog levende tak! – met tussenstops bij Lucy de Australopithecus afarensis, Homo habilis, de eerste ambachtsman, Homo erectus de ontdekkingsreiziger, of ook nog de man van Spy, een Belgische Homo neanderthalensis. De 3D-reconstructies op ware grootte laten je toe jezelf te vergelijken met deze mensachtigen. Hoe langer de bestaansperiode van de soort, hoe langer ook het corresponderende meubel. Het merendeel van de beenderen die we in deze zone tonen, zijn afgietsels van fossielen die nu nog bestudeerd worden.  
Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
xperiLAB - Labo Vrachtwagen

XperiLAB.be

De rode draad… De wetenschappelijke methode!

XperiLAB.be is een speciaal uitgeruste grote vrachtwagen die zich tot een heus laboratorium voor een volledige klas ontpopt. Hij doorkruist het hele land en komt ook naar jouw buurt. XperiLAB.be laat leerlingen van 10 tot 14 jaar op een leuke en actieve manier de wetenschap en haar methodes verkennen.

Tijdsduur:
01:30
Toegangsprijzen: 

€ 2,50 per leerling

Maximum aantal deelnemers:
27
Voorwaarden:

1 klas per sessie

rondleidingen

Rondleidingen

Voer jouw gesprek met het leven

Laat je door onze gids op sleeptouw nemen tijdens een boeiende ontdekkingstocht langs onze natuurwetenschappelijke collecties. Die komen uit alle contintenten en oceanen, uit zowel het verre verleden als het heden. Kom oog in oog te staan met je vroegere zelf of met de kwetsbare rijkdom van de dierenwereld. Herbeleef de lange weg die het leven heeft afgelegd of doorgrond de opbouw van de aarde.

Met een rondleiding brengen we je op een informele en eenvoudige wijze de wetenschappelijke benadering aan. Je leert in dialoog met de gids gericht te observeren waardoor je de informatie zelf kunt interpreteren voor je eigen bevindingen.

Tijdsduur:
01:15
Toegangsprijzen: 

€ 3 permanente collectie/€ 5,50 tijdelijke tentoonstelling per jongere (tot en met 25 jaar)

+ € 45 per gids

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

binoculair

Natuurateliers

Wetenschap moet je kunnen beleven!

In onze ateliers verken je hoe veelzijdig de dierenwereld is of wat de bouwstenen van de aarde zijn, hoe het leven er vroeger uitzag of van waar de mens komt … en vooral hoe we dat allemaal weten. Je beproeft het zelf door eerst te observeren en vragen te stellen en daarna op een creatieve, leuke en leerrijke manier het onderwerp uit te pluizen. Beleef het en je weet het!

Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

€ 4 bovenop de toegangsprijs van € 3 voor het Museum per deelnemer

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

Evolutiegalerij: ammoniet

Ateliers voor Blinden en slechtzienden

Kom dat voelen!
In deze speciale tast- en doeateliers verkennen blinden en slechtzienden een boeiende, onbekende leefwereld.
Tijdsduur:
02:00
Toegangsprijzen: 

€ 4 bovenop de toegangsprijs van € 3 voor het Museum per deelnemer

Maximum aantal deelnemers:
15
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

Lijst van thema's

ALLE GRADEN

Ga mee op avontuur in de fantastische dinowereld
Ontdek in dit aangepast bezoek de wereld van de dinosauriërs. Zo herbeleef je de vondst van de Iguanodons in 1878 in de steenkoolmijn van Bernissart en voel je ze letterlijk aan de tand. Samen verkennen we de verschillende soorten huidbedekking: schubben en veren! Wist je dat een baby T-Rex bedekt was met donsveertjes? En een volwassen T-Rex penveren had op zijn rug? We wandelen door de Galerij van de Dinosauriërs en leren op onze manier de verschillende soorten en hun specifieke kenmerken kennen.  Nadien observeer je opgezette krokodillen en schildpadden, want die leefden ook al in de tijd van de dinosauriërs. Ook fossielen komen aan bod, van zowel planten als dieren: de tand van een reuzenhaai, een trilobiet, een ammoniet, varenplanten, palmbomen en nog veel meer.  
Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
Voorwaarden:

Enkel na reservering op 02 627 42 52 (werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur) of via reserveringen@naturalsciences.be

De ingewikkelde evolutietheorie

Overloop in dit atelier mee de verschillende stappen van de evolutie van het leven. Eerst leer je de Iguanodons kennen in onze Galerij van de Dinosauriërs. Nadien nemen we je mee naar de Galerij van de Evolutie waar je elk stadium van het leven op aarde kan doorlopen. In elk tijdperk is er een typisch fossiel of afgietsel te verkennen. De gids legt uit en begeleid je om de specifieke kenmerken te voelen. In een apart atelierlokaal kan je daarna verschillende opgezette dieren en fossielen observeren. Een ransuil, het nest van de wevervogel, koraal, een waterschildpad en zoveel meer passeren onder je vingers.  

Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
De werking van het menselijke lichaam   

Elke dag eet je en drink je met veel plezier, ademen doe je wel 16 keer per minuut en je hart slaat zowat 60 keer per minuut. In deze activiteit verken je de werking van je zintuigen en ontdek ja hoe je hersenen je bedotten. Een plastic model van het menselijk lichaam geeft je inzicht in de grootte en de ligging van de organen in je lichaam. We gaan dieper in op de voortplanting en het bekken van de vrouw. Na dit atelier begrijp je jouw lichaam beter en groeit de fascinatie nog meer voor de wondere werking van de verschillende lichaamsstelsels! 

Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
De evolutionaire reis van de mens
Van Sahelanthropus tot onze soort Homo sapiens: verken mee de evolutie van de mens in onze Galerij van de Mens. In deze zaal illustreren verschillende mensachtigen onze sterk uitdijende evolutie: een ware explosie van diversiteit, van Toumaï, de Sahelanthropus tchadensis, tot onze soort, Homo Sapiens – de enige nog levende tak! – met tussenstops bij Lucy de Australopithecus afarensis, Homo habilis, de eerste ambachtsman, Homo erectus de ontdekkingsreiziger, of ook nog de man van Spy, een Belgische Homo neanderthalensis. De 3D-reconstructies op ware grootte laten je toe jezelf te vergelijken met deze mensachtigen. Hoe langer de bestaansperiode van de soort, hoe langer ook het corresponderende meubel. Het merendeel van de beenderen die we in deze zone tonen, zijn afgietsels van fossielen die nu nog bestudeerd worden.  
Leeftijdscategorie: van 9 tot 99 jaar oud
Go to top